Izvještaj s Kongresa Hrvatske komore primalja: 15 godina predanog rada

By 23. rujna 2024.Obavijesti

Hrvatska komora primalja održala je jubilarni Kongres povodom 15 godina uspješnog djelovanja, od 13. do 14. rujna 2024. u Karlovcu, gdje su se okupile primalje iz cijele Hrvatske, kao i brojni domaći i međunarodni stručnjaci. Kongres je bio prilika za sve sudionice i sudionike da se prisjete zajedničkih postignuća te otvore nove perspektive za budućnost primaljstva u Hrvatskoj.

U sklopu kongresa, održana je i redovna Skupština Hrvatske komore primalja, na kojoj su prezentirani izvještaji Tijela Komore te održani izbori za Nadzorni odbor, Vijeće Komore i izabrana je nova predsjednica Komore. Kroz raspravu i diskusiju sudionici su naglasili važnost kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, osnaživanje članica i promicanje profesionalnih standarda.

Program Kongresa
Tijekom kongresa, sudionici su imali priliku sudjelovati u nizu zanimljivih predavanja i radionica koje su obuhvaćale ključne teme iz područja primaljstva. Posebno ističemo radionicu pod nazivom “Gradimo budućnost primalja zajedno” koja je bila podijeljena u tri segmenta:

  1. Uspostava i razvoj obrazovanja za primalje (voditeljica: Suzana Haramina)
  2. Izgradnja povjerenja prema članstvu i osnaživanje članica te osiguranje standarda kvalitete (voditeljica: Iva Podhorsky Štorek)
  3. Unapređenje primaljstva kroz promjene u zakonodavnom i institucionalnom okruženju (voditeljice: Maja Rečić i Kristina Mikuličić)

Na kongresu su održana i obvezna predavanja iz područja zakonodavstva, etike u primaljstvu te psihologije.

  • Zakonodavni okvir za primalje u Hrvatskoj
    Ovo predavanje pružilo je detaljan pregled trenutne zakonodavne regulative koja se odnosi na primalje, uključujući promjene u zdravstvenim politikama i radnim uvjetima.
  • Etika u primaljskoj profesiji
    U okviru ovog predavanja, sudionici su se upoznali s etičkim smjernicama koje reguliraju odnose između primalja i pacijentica, kao i važnost etičnog ponašanja u zaštiti integriteta primaljske profesije. Također su obrađeni primjeri etičkih dilema iz prakse te smjernice za njihovo rješavanje.
  • Psihološki pristup u radu s rodiljama
    Ovo predavanje bavilo se psihološkim aspektima rada primalja, uključujući kako prepoznati i adekvatno odgovoriti na emocionalne potrebe trudnica, rodilja i njihovih obitelji. Poseban naglasak stavljen je na važnost emocionalne inteligencije i komunikacijskih vještina u pružanju kvalitetne skrbi.

Kroz ova tri segmenta, sudionici su raspravljali o aktualnim izazovima u primaljskoj profesiji te predlagali smjernice za daljnji razvoj struke. Naglašeno je da je potrebno unaprijediti obrazovni sustav za primalje kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost u pružanju skrbi trudnicama i rodiljama.

Rezultati radionice biti će uvršteni u strateško planiranje koje će se održati krajem listopada 2024., a na kojem će sudjelovati aktivni volonteri Hrvatske komore primalja.

Zahvaljujemo svim sudionicima, predavačima i partnerima na doprinosu ovom važnom jubileju.

Veselimo se budućim susretima i nastavku uspješne suradnje.

Izvještaj s Kongresa Hrvatske komore primalja: 15 godina predanog rada

Izvještaj s Kongresa Hrvatske komore primalja: 15 godina predanog rada

Izvještaj s Kongresa Hrvatske komore primalja: 15 godina predanog rada

Izvještaj s Kongresa Hrvatske komore primalja: 15 godina predanog rada