Prvi znastveno stručni simpozij primalja “ELIJA SOTERA”, Split, 08. do 09 studeni 2024

By 16. rujna 2024.Obavijesti

Poštovane kolegice i kolege,

Vrijeme u kojem živimo i radimo predstavlja prekretnicu u svakom aspektu naše struke.  Usvajanje Zakona o primaljstvu i postepena implementacija odredbi u praksu prati osnivanje prijediplomskih i diplomskih studija. Odgovornosti koje primalje imaju u svakodnevnom radu vremenom postaju sve veće, a očekivane kompetencije šire.

Mnogi od nas su postale mentori mlađim kolegicama, što znači formalni edukatori i (pre)nosioci teoretskih i praktičnih znanja. Organizacija predavanja i stručnih skupova tek je jedan od koraka koji postaju logičan dio navedenog mozaika.

Nakon dužih priprema s radošću i ponosom Vas pozivamo na prvi znanstveno stručni simpozij primalja u Splitu pod simboličnim naslovom Elija Sotera. Najpoznatija primalja

Salone, Elija je živjela u drugom stoljeću nakon Krista i kao oslobođenica brinula o rodiljama tada drugog po veličini grada Rimskog carstva s istočne strane Jadranskog mora sa 60000 stanovnika. Nadimak Sotera u doslovnom prijevodu znači spasiteljica, što je jasan dokaz statusa koji je uživala i načina na koji je puk tada doživljavao primalju.

Njena je nadgrobna stela nađena u dva dijela i nakon potpune restauracije prošle je godine postala dio stalnog postava Arheološkog muzeja u Splitu. Replika je postavljena u atriju  splitskog rodilišta, pred vratima dvorane u kojoj organiziramo naš prvi simpozij.

Dovoljno je vremena, predvidite ova dva dana provesti u druženju i iznimnoj prilici da na dostojanstven način zajedno obilježimo Međunarodni dan primalja. Rezervirajte prostor u svojim kalendarima, pripremite radove.

Zahvaljujemo svima na razumijevanju što smo iz objektivnih razloga odgodili odžavanje Simpozija i iz svbinja ga premjestili u studeni 2024. godine.

Do viđenja u prekrasnim prostorima Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split
Ispred Organizacijskog odbora, predsjednik
Jelena Jerković, bacc.obst.