Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Izvještaji

Izvješće Hrvatskoj komori primalja - Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakulteta

Hrvatska komora primalja omogućila nam je stručno usavršavanje na Sveučilišnom kliničkom centru Ljubljana - Ginekološka klinika u periodu od 31.03. do 06.04.2019. godine u cilju stjecanja novih znanja i vještina iz područja primaljske skrbi.

Prvog dana posjeta srdačno nas je dočekala kolegica Nada Vigec. Nakon kraćeg upoznavanja odvela nas je do kolegice Urše koja nas je provela po cijeloj klinici, upoznavajući nas s načinom rada klinike, odjelnim primaljama, organizacijom rada, postojećim aparatima te je pustila kratku prezentaciju u sobi za jutarnje sastanke o njihovoj klinici za porode. Soba je opremljena CTG-om sa mrežnim karticama tako da liječnici na jutarnjim sastancima mogu pratiti CTG zapis u svim rađaonskim sobama. Aparat je kupljen donacijskim novcem. Nakon obilaska neonatološkog odjela koji je opremljen vrhunskom opremom, bankom humanog mlijeka i modernim operacijskim salama, naredna tri dana bile smo u rađaonici. Klinika godišnje ima oko 6.000 poroda. Kolegica Renata objasnila je kako imaju 11 soba za rađanje i 13 kreveta opremljenih sa modernim CTG aparatima i krevetima za rađanje. Sudjelovale smo u radu primalja, upoznavajući se tako s njihovim načinom rada, postojećim aparatima, jednokratnim medicinskim materijalom, pristupima primaljskoj skrbi u porođaju, mogućnostima obezboljenja u porodu.

Oduševila nas je opremljenost klinike, naročito uloga koju primalje imaju u brizi oko rodilje i uloga u samom porođaju. Dakle, primalje su stupovi rađaonice kod svih fizioloških porođaja. Porodničar ordinira DRIP na inicijativu primalje koja dalje sama regulira protok. Jedna primalja porađa, druga  asistira, liječnik samo pregleda posteljicu. Uz veliki obujam posla, u rađaoni vlada tiha, smirena i opuštajuća atmosfera što je bilo pozitivno za vidjeti. U fokusu zbivanja su rodilja i njezin partner, kao aktivni sudionici tog lijepog događaja, što potvrđuje pravi partnerski odnos primalje i budućih roditelja.

Još jedan, do tada nama nepoznat način rada i uloga primalje je odjel babinjača, na koji dolaze rodilje kod kojih je sve prošlo u najboljem redu, a i dalje o njima u potpunosti skrbi primalja, bez nadzora liječnika.

Trećeg dana posjetile smo Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakulteta, gdje nas je srdačno dočekala dr. Polona, profesorica koja nam je predavala na studiju primaljstva u Rijeci. Prikazala nam je prezentaciju o njihovom modelu studija primaljstva, zatim se diskutiralo o hrvatskom načinu studiranja i pohvalile smo se skorim otvaranjem diplomskog studija primaljstva u Rijeci.

Četvrti i peti dan obilazile smo i upoznavale se s načinom rada u ginekološkoj poliklinici, patologiji trudnoće, IVF i operacijskim salama.

Posljednji dan bile smo na kavi s kolegicama Nadom, Milicom i Uršom koje su nam kao uspomenu na obilazak Ginekološke klinike, UKC Ljubljana uručile knjigu „Rojstvo“.

Zahvaljujemo Hrvatskoj komori primalja što nam je omogućila ovakav način edukacije i stjecanja novih iskustava i znanja na području primaljske njege u takvoj eminentnoj klinici u Sloveniji.

Zahvaljujemo svim slovenskim kolegicama u UKC Ljubljana na lijepom dočeku, iscrpnom objašnjavanju i pokazivanju svojih odjela te pojašnjavanju svega što nas je zanimalo.

Posjet UKC Ljubljana bilo je jedno divno iskustvo u stjecanju novih spoznaja na području primaljstva, otvaranju novih vidika kao i novih poznanstva.

Đurđica Stokić, bacc.obs., mag.med.techn.

Monika Grgić, bacc.obs                                           

 

 

Izvješće Hrvatskoj komori primalja - Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakultetaIzvješće Hrvatskoj komori primalja - Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakultetaIzvješće Hrvatskoj komori primalja - Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakultetaIzvješće Hrvatskoj komori primalja - Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakultetaIzvješće Hrvatskoj komori primalja - Posjet UKC Ljubljana i Univerza v Ljubljani - Zdravstvena fakulteta

Zanimljivosti