Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

10-godisnjica

Arhiva novosti

Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!

Hrvatske primalje poručile s Jaruna: više od 340 tisuća žena godišnje umre pri porođaju, a milijuni žena obolijevaju od bolesti koje su se mogle spriječiti te pate od komplikacija do kojih nije trebalo doći – te strašne brojke ne smiju se ignorirati i na svima je nama zadaća da to promijenimo.

Hrvatska komora primalja i Hrvatska udruga primalja obilježile su 5. svibnja 2011. Svjetski dan primaljstva petkilometarskom šetnjom u kojoj su im se pridružili sugrađani i sugrađanke te polaznice srednje primaljske škole u Zagrebu, a šetnju su organizirale i primalje u drugim gradovima Hrvatske. Cilj je bio uključiti građane i medije u podizanje svijesti o potrebi za poboljšanjem uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet te o potrebi za unapređenjem prava budućih majki i novorođenčadi pri porođaju, što je na okupljanju istaknula i predsjednica Hrvatske komore primalja gospođa Barbara Finderle. "To je važna zadaća koja je pred nama primaljama svaki dan, u opisu našeg radnog mjesta, te je ispunjavamo predano i ponosno u svakoj prilici. No poboljšanje temeljnih ljudskih prava majki i djece koja su tek došla na svijet, drage sugrađanke i sugrađani, treba biti prioritetna zadaća cijelog našeg društva, i u njoj moramo ustrajati zajedno, neumorno, svaki dan."

Godišnje u svijetu pri porođaju umre više od 340 tisuća žena. Devedeset posto tih smrti događa se u zemljama u razvoju, najviše u zemljama afričkoga kontinenta, i to upravo zbog nedostatka osnovne skrbi pri porođaju. Zato Svjetska zdravstvena organizacija te Ujedinjeni narodi ističu važnost uloge primalja u smanjenju tih strašnih brojki, naglašavajući da svijet treba primalje više nego ikada. Ova je šetnja stoga organizirana na Svjetski dan primaljstva istovremeno u čak 88 zemalja svijeta te primalje cijelog svijeta sa svojim sugrađanima hodaju pet kilometara kako bi upozorile na potrebu poboljšanja uvjeta pri porođaju. Šetnja koju su hrvatske primalje 5. svibnja u Zagrebu započele sa svojim sugrađanima, završit će predstavnice primalja iz cijelog svijeta 18. lipnja u svečanoj završnoj šetnji u Durbanu na Svjetskome primaljskom kongresu, koji se u znak podrške održava upravo na afričkom kontinentu. Budući da upravo Afrika ima najviši postotak smrtnosti rodilja i novorođenčadi, primalje su Svjetski dan primaljstva posvetile upravo tom kontinentu i šetnju simbolično nazvale "Put u Durban".

Poboljšanje uvjeta dolaska novog života na svijet upravo je i osnovna uloga Hrvatske udruge primalja i Hrvatske komore primalja, koje se zalažu za to nizom različitih aktivnosti, od održavanja trudničkih radionica do predlaganja adekvatnih zakona.

℘ Hrvatska komora primalja uspjela je prošle godine donošenjem Zakona o primaljstvu značajno podići standarde primaljstva kao struke i približila ga je europskim standardima u zaštiti majki i novorođenčadi. No pred nama je još dug put k ostvarenju boljitka za sve majke i djecu koja će tek doći na svijet.


℘ Naš je glavni cilj promicanje izbora. Hrvatska komora primalja zalaže se za pravo svake žene da rodi kako želi te za informiranost žena i njihovih partnera o svojim pravima pri odabiru načina porođaja, koje je Europski sud u Strassbourgu prepoznao kao sastavni dio temeljnih ljudskih prava. Žene imaju mogućnost izbora i primalje će ih uvijek braniti. Zalažemo se za educiranost prije trudnoće, za vrijeme trudnoće i nakon porođaja.

℘ Krajem 2010. prve primalje dobile su licencu za samostalni rad i stupanjem na snagu izmjene Zakona o primaljstvu žene su dobile mogućnost izbora kod porođaja. Tim zakonom Komora se izborila da žene dobiju pravo i mogućnost izabrati tko će se skrbiti za njihovu trudnoću, na koji način i tko će im pomoći pri porođaju. Brojke dokazuju da je kod trudnoća koje vode primalje i samostalno se skrbe za ženu smanjen broj intervencija u porođaju, i to od davanja lijekova u trudnoći i porođaju pa do smanjenja broja carskih rezova.

Za pregled ostalih slika pratite slijedeći link :

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150171724983565.310198.156040638564&l=4a4396a441

Priopćenje za medije (pdf, 147.62 KB)
Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!Obilježen Svjetski dan primaljstva pod motom: SVIJET TREBA PRIMALJE VIŠE NEGO IKADA!

Zanimljivosti